Széchenyi2020
Sajtókapcsolat
Schubauer Krisztina
Kommunikációs menedzser
Menü
Hírlevél feliratkozás

Hírek

Így válik regionális startup központtá Budapest
Így válik regionális startup központtá Budapest
Jelentős összeggel, hét év alatt 360 milliárd forinttal támogatja a magyar innovációt és a hazai induló vállalkozásokat az Európai Unió. A magyar startupok megerősítését a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Unió által biztosított 57 milliárd forintból a Hiventures végzi. A társaság fennállása óta eddig 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. Ezen felül partnerek felkutatásával és egy inkubátor központ, a Startup Campus Budapest létrehozásával is segíti a hazai innovatív ötleteket és vállalkozásokat. A Hiventures részt vesz a napokban tartott V4 Startup and Innovation Tour budapesti záróeseményének megszervezésében is, melynek köszönhetően regionális startupközponttá teszi a magyar fővárost.

Nagy híre van a magyar szürkeállománynak. Méltán vagyunk híresek szellemi képességeinkről, hiszen Magyarország számos Nobel-díjas tudóst, több rendkívül fontos találmányt adott a világnak. A magyar elme diadalútja a XXI. században, a gyorsan zajló technológiai fejlesztések korában is töretlenül folytatódik, hiszen az elmúlt években számtalan világhírű startup vállalkozás indult Magyarországról. Ötletekből tehát nincs hiány, de azok megvalósításában nem jeleskedünk. Magyarországon a becslések szerint csupán 300-400 startup vállalkozás működik, miközben például a hozzánk hasonló méretű Észtországban tízszer ennyiről tudunk.

A helyzeten az innováció felpörgetésével, az induló vállalkozások támogatásával kívánnak változtatni a magyar startup ökoszisztéma szereplői. Ha ugyanis ezek a területek sikeresen működnek, az innovációs vívmányok elterjedésének köszönhetően hatékonyabbá és versenyképessé, ezáltal erősebbé teszik a magyar gazdaságot.

„A magyar kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer az üzleti ötlettől a piacra lépés támogatásáig többféle pályázati konstrukciót kínál az értékteremtő innovatív vállalkozásoknak. Ezeket a forrásokat elnyerve a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket, így nagyobb piacot érhetnek el az innovációval jelentkező hazai vállalkozások” - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Hangsúlyozta, hogy a startupokat ösztönző kockázati tőke mellett, a hazai innováció versenyképességének növelését célozza az az összességében mintegy 300 milliárd forint keretösszegű támogatás, amelyet vállalkozások nyertek el 2015 óta, és amelynek hatása az elkövetkezendő évek projekteredményeiben és a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításában jelentkezik. Mint az NKFI Hivatal elnöke elmondta, „a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer az üzleti ötlettől a piacra lépés támogatásáig többféle pályázati konstrukciót kínál az értékteremtő innovatív vállalkozásoknak. Ezeket a forrásokat elnyerve, a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket, így nagyobb piacot érhetnek el az innovációval jelentkező hazai vállalkozások”.

 

A fejlesztésekhez, a találmányok piaci bevezetéséhez azonban tőkére van szükség. Egy induló vállalkozásnak rendkívül nehéz a piacról forrást szereznie, hiszen általában nincs előélete, ami alapján egy bank el tudná dönteni, hitelképes -e. Ráadásul az sem biztos, hogy maga az ötlet a piaci megmérettetés során megállja-e a helyét, így megtérül-e a befektetett tőke. Mivel ezeket a kockázatokat a piaci szereplők nem vállalják, bizonyos fejlesztések és a mögöttük álló startupok támogatását az államnak kell felkarolnia. Magyarországon ezt a feladatot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) látja el.

A fejlesztési banki koncepciónak lényegi eleme, hogy olyan kockázatokat is vállal, amelyeket a kereskedelmi bankok nem. Az EU is úgy látja, hogy az innováció egy olyan terület, ahol központi beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a régió világszinten versenyképes maradjon. Ennek érdekében hét év alatt 360 milliárd forint uniós és állami forrást fordíthat Magyarország innovációra. Az MFB e források célba juttatásában segít két hitel- és két kockázati tőketermékével – mondta el Bernáth Tamás, a bank elnök-vezérigazgatója.

A fenntartható és értékteremtő magyar startup ökoszisztéma kialakítása a nyolc hónapja létrehozott Hiventures, az MFB csoport tagjának feladata. A társaság 57 milliárd forintot helyez ki kockázati tőkebefektetések formájában, így méretében és szerepét tekintve is Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapkezelője. A Hiventures három befektetési programján keresztül a vállalkozások számára legkritikusabb időszakban, azaz az ötlet kidolgozásától egészen a piaci értékesítés felfuttatásáig tőkével és partnerek felkutatásával segíti a startup cégeket – ez a teljes startup életúton átívelő támogatási rendszer egyedülálló a piacon és a régióban.

A társaság fennállása óta eddig 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. „Úgy tevékenykedünk a piacon, mint bármelyik más kockázati tőketársaság. Ötven százaléknál kisebb részesedést vásárolunk a startup cégekben, majd 3-5 év múlva értékesítjük a tulajdonrészünket. Közben arra ösztönözzük a vállalkozásokat, hogy folyamatosan növeljék a cég értékét. A vállalkozónak nem szabad azt gondolnia, hogy a befektetésünktől meggazdagodik. A mi színrelépésünk csak az első lépés a sikerhez vezető úton” – szögezte le Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

Magyarország önmagában túl kis piac, itt nehéz gyorsan sokat növekedni, feltétlenül szükség van regionális jelenlétre, így a Hiventures a nemzetközi piacra lépésben is segíti a magyar startupokat. Ezt a célt, illetve a régiós gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítését szolgálja az idei V4 Startup and Innovation Tour rendezvénysorozat is.

 

A regionális és a hazai innovációs ökoszisztéma 600 legjelentősebb szereplőjét (startupok, mentorok, vállalati innovációs szakemberek) felvonultató eseményen interaktív kiállításon mutatkoznak be a Hiventures által segített startup vállalkozások és az általuk fejlesztett piaci bevezetés előtt álló termékek. A fejmozgással vezérelhető kerekesszéket fejlesztő Nowtech, a szimulációs szoftverével ideális munkakörülményeket teremtő ViveLab, az otthonra is hollywoodi videoélményt kínáló Sybrillo, a smart fashion termékeken dolgozó SafeSkin, a kézhigiéniás megoldást piacra dobó Hand In Scan, a virtuális valóságot az oktatás és a szórakozás szolgálatába állító VR Reel, a fakeretes szemüvegeiről ismert Thinwood, vagy a világméretű problémák ihlette ruházati kollekciókat alkotó WYHOYS.

A Hiventures következő lépése a magyar startup ökoszisztéma megerősítése érdekében egy, az induló vállalkozásoknak helyet adó, őket infrastruktúrával, tanácsadással segítő központ, a Startup Campus Budapest szakmai támogatása. Ezzel a Startus Campus innovatív vállalkozásösztönző kezdeményezés 5 vidéki egyetemi nagyváros, illetve London és Berlin után, Budapesten fizikális térbe költözik. A várhatóan 2018. második negyedévében a Millenárison megnyíló intézmény összekapcsolja az innovációs ökoszisztéma legfontosabb állami és piaci szereplőit, valamint edukációs és vállalkozásfejlesztő munkateret biztosít mind a vállalkozni vágyó, mind pedig a már vállalkozó fiatal innovátorok számára – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese. A központ több generációt kiszolgáló, kreatív közösségi, oktatási és rendezvényhelyszín, ahol az innováció, tanulás, alkotás, vállalkozás ösztönzése egyszerre, koncentráltan van jelen. A központ küldetése, hogy az általa kínált komplex szolgáltatások révén, Budapest szívében kritikus tömeg jelenjen meg, mely közösségként támogatja a hazai és régiós innovációs ökoszisztéma fejlődését.

Vissza
© IntroWeb | 2017