Speciális igényű emberek számára nyújt díjmentesen elérhető, részletes és megbízható információt az épített környezet akadálymentességéről az Access4you. A 2019-ben alapított, 100%-ban hazai fejlesztésű social impact startup egységes jelrendszere képes világszerte segíteni az érintett célcsoportok tájékozódását, egyúttal hatékonyan támogatja az ingatlanok, középületek tulajdonosainak üzleti és fenntarthatósági (ESG) céljait. Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures 365 millió forintos befektetése révén a cég most nemzetközi piacokon bővíti tovább partnerhálózatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint1 a Föld teljes népességének 15%-a, mintegy 1,3 milliárd ember él valamilyen fogyatékossággal, akik számára egy épület megközelítése és az azon belüli közlekedés is kihívást jelenthet. Erre az élethelyzetre nyújt megoldást az Access4you, amelynek segítségével globális szinten azonos értelmezési rendszer alakul ki az épületek akadálymentességét illetően.

„Bár évről évre nagyobb figyelmet kap az akadálymentesség és az ezzel kapcsolatos társadalmi edukáció, az ehhez alkotott részletes és megbízható információ hiánya miatt az élet minden területén (munka, szórakozás, fogyasztás, közösség) gyakran érhetik nem várt meglepetések a fogyatékossággal élő embereket” – mondta Berecz Balázs, az Access4you alapítója és ügyvezetője. Nemzetközi tanúsító védjegyünkkel ezeknek a félreértéseknek szeretnénk elejét venni. Ha ugyanis minden érintett azonos információval rendelkezik az akadálymentességgel kapcsolatban, az egyén könnyedén eldöntheti, hogy számára hozzáférhető-e az adott épület.”

A tervezés alatt álló vagy már elkészült épületek tulajdonosai és üzemeltetői közvetlenül, vagy akkreditált partnerhálózaton keresztül igényelhetik az Access4you tanúsítványt Magyarországon és külföldön egyaránt. Ezt minden esetben független szakértők végzik, akik csaknem ezer szempontot figyelembevéve teljeskörű visszajelzést adnak az ingatlan akadálymentességi állapotáról.

Ennek mentén az idős, mozgásában korlátozott, gyengénlátó, vak, nagyothalló, siket, kognitív zavarral élő, kerekesszékkel, babakocsival és segítőkutyával közlekedő emberek minimumkövetelményeihez igazítva tanúsítják és minősítik az adott épületet, illetve javaslatot tesznek további fejlesztésekre is. „Eddig több mint ezer épületet auditáltunk, amelyek közül a védjegyhasználatra jogosultak felkerülnek az Access4you weboldalára és applikációjába. Ez egy ingyenesen, bárki számára korlátlanul elérhető adatbázis, amely évi 20.000 egyedi látogatót számlál” – tette hozzá az Alapító.

Az Európai Unió 2021 áprilisától jogszabályi keretek közé foglalta az ESG-szempontokat, amelynek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a befektetők, a bankrendszer és a végfelhasználók egyaránt. Az erősödő piaci trendek, valamint a nemzetközi skálázhatóság adta az alapot a Hiventures 365 millió forintos befektetési ajánlatához, amelyet nemzetközi kapcsolatépítésre és az értékesítési folyamatok fejlesztésére fordít majd a cég.

„Nem titok, hogy az ESG-vel fémjelzett, impact alapú startupok virágkorukat élik, ám a nemes célok mellett az üzleti szempontokról sem szabad megfeledkezni” – hangsúlyozta Szluha Dénes, a Hiventures startup üzletágának vezetője, majd hozzátette: „az Access4you valódi megoldást nyújt a piac igényeire, Magyarország mellett már Csehországban és Romániában is akkreditált partnerhálózat segítségével dolgozik, nemzetközi kapcsolatrendszerük pedig folyamatosan bővül. Az összeszokott és tapasztalt menedzsment pedig további garancia a sikerekre.”

(1: World Health Organization & World Bank (2011): World report on disability, ISBN: 978-92-4-1

Kapcsolódó hírek

Vidarex – Mesterséges intelligenciával vezérelt megfigyelőrendszerek

szeptember 20, 2023

A Vidarex csapata úgy véli, hogy a meglévő technológiákat, kamerákat, mesterséges intelligencián alapuló videó analitikát, digitális szenzorokat és üzletviteli szoftvereket úgy érdemes a videótechnikával egy rendszerbe integrálni, hogy azok jól mérhető vállalati értéket generáljanak. 

Tovább
AKADÁLYMENTES JÖVŐBE FEKTET A HIVENTURES

július 26, 2023

Speciális igényű emberek számára nyújt díjmentesen elérhető, részletes és megbízható információt az épített környezet akadálymentességéről az Access4you.

Tovább
Sikerrel innoválja a zeneipart a Péterváry Kft.

július 20, 2023

A Hiventures 125 millió forintos inkubációs befektetésével fejlesztett okos zongoraszéket a magyar startup, a Péterváry Kft.

Tovább